Vem spelar bingo nuförtiden?

Bingo är ett väldigt populärt spel i Sverige, men varför och vilka är det som spelar? Det är ett spänningsspel där siffror slumpas fram och spelarna kryssar i det framslumpade numret på bingobrickor. När spelaren fått fem nummer i rad har denne fått ”bingo”. Det är alltså inget skicklighetsspel och en omgång skiljer sig inte från en annan, ändå drar det till sig en stor publik. En anledning till dess popularitet kan vara gemenskapen som spelarna känner, oavsett om man spelar hemma i tv-soffan framför program som Bingolotto, bingo på nätet eller i en lokal. Även spänningen är en stor faktor som bidrar till att det här är ett uppskattat nöje.

Det var idrottsklubben Gunnarstorps IF som anordnade det första bingospelet i Sverige under hösten 1961. Antalet har idag växt till att omfatta omkring 100 bingohallar. Dessa hallar bedrivs i de flesta fall av idrottsföreningar, som på detta sätt får in pengar till klubben. Det är Länsstyrelsen som utfärdar det lotteritillstånd, som krävs för att få bedriva bingo. Vi kan tacka bingon för att flera idrottsföreningar har kunnat överleva, överskottet går nämligen direkt till det lokala föreningslivet. Det här är ett spel där alla kan medverka och tävla på samma villkor. Barn, vuxna och nyinflyttade – alla har de lika stor chans att vinna.

Bingo, folkligt tack vare Loket

Kanske upplevde bingo sin storhetstid under 90-talet, för det var nämligen då som alla i Sverige kunde börja spela genom TV och programmet Bingolotto. Programmet var från början en lokalsändning i Göteborg, men fick chansen att sändas på rikssänd tv och blev en succé. Programledare var göteborgaren Leif ””Loket”” Ohlsson som bidrog till att programmets popularitet snabbt ökade och fick gå under bästa sändningstid på lördagskvällarna. Här var gemenskapen en viktig del, för även om man satt ensam hemma i sin TV-soffa kunde man underhållas, spela spel och få chansen att ringa in till Loket och få en fin vinst. Programmet sänds fortfarande, men nu med Ingvar Oldsberg som programledare.

Bingo är ett spännande spel för alla åldrar