Kattutställningar

Kattutställningar finns över hela landet och är en rolig tillställning både för ägaren och för katten. På kattutställningar ges kattägare en chans att ställa ut sina katter för bedömning. Samtidigt får de en chans att umgås med personer som har samma intresse som de själva och att utbyta tankar och erfarenheter. Blivande kattägare får här möjlighet att ta kontakt med intressanta uppfödare. Ett exempel på en sådan är Moneas, som föder upp ragdolls i hemmiljö. Flera av katterna har med goda resultat medverkat i utställningar. Vad gäller om du vill börja ställa ut din katt? Det finns några saker att tänka på innan du och katten kan börja medverka.

För att få lov att medverka på kattutställningar med din egen katt behöver du vara huvud- eller familjemedlem i en SVERAK-kattklubb. SVERAK står för Sveriges kattklubbars riksförbund och organiserar bland annat just utställningar. En utställnings syfte är dels att lyfta fram och premiera de individer som stämmer in på rasstandarden, och dels att sprida kunskap om katten i allmänhet. Katterna visas upp för utbildade domare. Att bli kattdomare är en lång process och för att få lov att arbeta som domare ska du, förutom att vara medlem i SVERAK, även ha fött upp egna kullar och varit assisterande domare vid minst tjugo utställningar.

Kattutställningar ser till helheten

På kattutställningar kontrolleras och bedöms hela katten. Domaren tittar på att kattens temperament överensstämmer med rasbeskrivningen, att pälsen är glansig, ögonen friska och att den ser pigg ut och agerar på ett lugnt sätt. Varje ras har sin specifika standard och varje uppfödares eller utställares dröm är att de egna katterna ska komma så nära rasstandarden som möjligt. Grundregler för att få ställa ut katten är att den måste vara minst fyra månader gammal och ha en godkänd stamtavla som är utfärdad av SVERAK. Därtill finns ytterligare regler om ID-märkning, vaccination, karenstid och kastrering. Även huskatter är välkomna på vissa utställningar.

Kattutställningar är en mötesplats för kattintresserade Description: Kattutställningar syftar till att visa fram exemplar samt upplysa om skötsel. Det är även en bra chans att träffa uppfödare om du vill skaffa katt