Moneas ragdolluppfödning

Moneas är en av många kattuppfödare över hela världen som satsar på rasen ragdoll. Den här rasen har bara funnits i Sverige sedan 1991 och blev godkänd av SVERAK, Svenska Raskattklubbars Riksförbund, året därpå. Det finns många anledningar att vilja föda upp just ragdoll, en av dem är rasens lugna temperament, en annan dess skönhet. För Moneas blev kattuppfödningen en mycket positiv upplevelse och många fina ragdollkatter har kommit till världen med denna uppfödares hjälp. De är alltid noga med att välja ut en passande avelskatt för att få fram individer som följer rasstandarden och den här uppfödaren har lyckats bra med den uppgiften.

Det är alltid svårt att säga varför en specifik sorts katt vinner ens hjärta. Moneas fastnade för ragdollen och sedan denna kattras kom till vårt land så har den blivit mycket populär. År 2003 fanns det runt 700 exemplar i Sverige och bara sex år senare hade antalet stigit till runt 1700 stycken. Ragdollens historia går inte så långt tillbaka i tiden, utan tog sin början på 1960-talet i USA. Till att börja med korsade Ann Baker en vit långhårig katthona med en helig birma och efter ytterligare korsningsexperiment uppstod de två varianterna lightside och darkside. Från dessa härstammar dagens ragdollkatter.

Moneas siktar på att föda upp tävlingskatter

Moneas med hjärta för ragdolls

Vad driver Moneas att föda upp kattrasen ragdoll? Ett hjärta som slår varmt för rasen är självklart. Till detta kommer en strävan att få fram katter som möter rasstandarden och alltså är möjliga kandidater för utställningar. De första veckorna i en ragdolls liv är spännande för uppfödaren, alla ragdollkatter föds nämligen vita och ändrar sedan färg under loppet av de första veckorna. Färgförändringarna är egentligen inte helt avslutade förrän vid tre till fyra års ålder och detta är också den ålder då katten har nått fullvuxen storlek. Vid de här åldrarna har en ragdolls päls uppnått höjdpunkten av sin skönhet.