Raskatter

Det har blivit alltmer populärt i Sverige med raskatter. Även om det fortfarande är vanligast med huskatter finns det ett mycket stort intresse för raskatter. Inför köp av raskatt är det bra att läsa på innan om de olika rasernas temperament för att hitta en som passar in i ens liv. En raskatt ska ha en stamtavla som är registrerad hos ett kattförbund. Kattens föräldrar ska vara av samma ras. I vissa fall kan en korsning eller så kallad hybrid godkännas. En katt som saknar stamtavla kallas huskatt och avel godkänns av kattförbunden endast om katten har en godkänd stamtavla.

Antal raskatter som bokfördes i Sverige förra året var 10000. I topplistan låg ragdoll som är känd för att vara en väldigt lugn ras. Karaktäristiskt är att den blir slapp som en trasdocka när man lyfter upp den. Den är mycket hängiven, kelig och tycker om att bli ompysslad. Nummer två i popularitet är maine coon. Vissa tror att den är en korsning mellan katt och tvättbjörn på grund av dess yviga svans. En annan omtyckt ras är den sibiriska katten som anses vara den minst allergiframkallande. Andra raser som är på listan över populära raser är norsk skogskatt, helig birma och perser.

Raskatter har blivit populära

Raskatter ska köpas från seriösa uppfödare

Att välja en raskatt betyder att man vet ungefär vad man får vad gäller kattens temperament och egenskaper. En katt kan leva upp till 20 år och det är något man ska tänka på inför köpet. Att köpa från en seriös uppfödare är viktigt eftersom denne driver godkänd avel. Dessutom kan man då ha fortsatt kontakt med uppfödaren för råd vid problem. Okontrollerad avel av oseriösa uppfödare kan göra att raskatter förlorar sin rastypiska karaktär. Dessa katter kan se fina ut men ha problem med hälsan. Om katten är utan stamtavla kan det senare visa sig att uppfödaren har ljugit om rasen.